Şişli Tarihçesi

Şişli Tarihçesi İç içe geçmiş yapılar, içi içe geçmiş yaşamlar, sesler, renkler, kültürler… Bitişik nizam yapılar arasında birden bire muhteşem siluetiyle beliriveren Çankaya Apartmanı, “Kurtarıcı Gazi” anlamına gelen Halaskargazi Sokağı ’nde mağrur duruşuyla bizi selamlayan Atatürk Konutu, mimar Vedat Tek ’in imza attığı farklı yapısıyla dikkat çeken Vedat Tek Konutu, senelerdir Paskalya dönemi önünde kuyruk olan Üstün Palmie Pastanesi, bir mekandan çok bir yaşamı anlatan Madam Despina Meyhanesi, görünce alıp daha öncekilere götüren, o tatlı aksanlarıyla kent yaşamını renklendiren Rumların Aya Dimitri Kilisesi, Ermeni ’si, Rum ’u, Türk ’ü her ulustan insanın desteğiyle inşa edilen Şişli Camii… Hangisinden başlamalı acaba Şişli ’yi anlatmaya?

Şişli Tarihçesi

Şişli Tarihçesi

Belki de 1951 üretimi İstanbul Kan Ağlarken filmine kaynaklık eden, polis komiseri Muharrem Alkor ’un kaleme aldığı “Hrisantos ’u Ben Öldürdüm”¹ kitabıyla başlayabiliriz bu kozmopolit kenti anlatmaya. Ya da bademcik ameliyatının öncülerinden biri hekim Nikolaos Taptas, İstanbul ’un ünlü çiçekçisi Sabuncakis, Mars gezegeni coğrafyası çizimleriyle ünlü astronomi uzmanı Evgenios M. Andoniadis, ünlü silah tüccarı Basil Zaharof gibi Şişli ’de yaşamış ve tarihe mülk olmuş adlardan başlamalı bu rengarenk kenti anlatmaya…

Nereden başlarsak başlayalım azıcık modernleşmenin simgeyi olmuş, azıcık eğri kentleşmenin azizliğine uğramış, bir zamanlar sürgün yeriyken zamanla İstanbul ’un gözdesi olmuş ama her şeye rağmen her daim canlı, çok renkli bir Şişli karşımıza çıkıyor. 15 milyonluk İstanbul ’da yaşayan pek çok kişinin görmediği onlarca mahalle, ilçe vardır belki de, ancak Şişli ’yi görmeyen ya da yolu düşmeyen İstanbullu yok gibidir.

Bir anlamda İstanbul ’un kalbidir Şişli. Peki, Şişli ismi nereden geliyor? İlçenin isminın kaynağına dair en yaygın görüşe göre, şiş imaliyle uğraşan ve “Şişçiler” diye anılan bir ailenin burada yaptırdığı “Şişçilerin Konağı”nın zamanla “Şişlilerin Konağı” olarak anılmaya başlanmasıyla ilçenin ismi “Şişli” olarak günümüze kadar geldi.

ŞİŞLİ ’NİN İLK SAKİNLERİ GAYRİMÜSLİMLER

İlçede ilk meskenin, en daha önceki semti olan ve bugün Kurtuluş olarak bilinen, Tatavla ile başladığı düşünülüyor. Tarihler 16. asrı gösteriyordu. Özellikle Kanuni Süleyman 1520-1566 dönemindeki deniz fetihleri sırasında Ege ve Akdeniz ’deki adalardan esir edilen zanaatkarlar bu bölgeye yerleştiriliyordu. Bölge Haliç Tersanesi ’nin gelişmesiyle, burada çalıştırılmak için getirilen Rum denizcilerden ve özellikle Sakız Adasından getirilen savaş esirlerinden terkip bir Ortodoks cemaatinin buraya yerleşmesiyle beraber önem kazanır.

Bölge isminı ise Pera ’da yaşayan Cenevizlerin at ahırlarının burada yer alması nedeniyle alır. Rumca Tavla at ahırı anlamına geliyor. Tatavla ve civarına zamanla İstanbul ’a ticaret emeliyle gelen yabancılar da yerleştirildi. 1800 ’lü senelerin ortalarına kadar önemli başka bir meskenin bulunmadığı Şişli ’de, oldukça geniş kırlık alanlar vardı. Bu bölgede yer alan bahçelerde sebzecilik ve meyvecilik gibi zirai çalışmaların yanı gizeme çiçekçilik de yapılıyordu.

Şişli ’nin tarihsel evrimi, natürel bir uzantısı olarak geliştiği Beyoğlu ’ndan bağımsız düşünülemez. İlçenin gelişiminde Beyoğlu ’ndaki meskenin kadar, 18. asırda yapılan askeri kışlaların yarattığı hareketliliğin de rolü büyük olmuştur. Osmanlı Devleti ’nin 1839 Tanzimat Fermanı reformlarıyla beraber yabancılara mal edinme hakkı tanımasıyla Avrupa ’dan gelen Latin Levantenler de buraları seçim ederler.

Değişik yandan 1870 ’teki büyük Beyoğlu yangınında konutsuz kalan Levantenlerin ve gayrimüslimlerin Harbiye çevresinde inşa edilen kâgir binalara taşınması, Şişli ’nin gelişiminin en önemli dinamiklerinden oldu. Bugün Pangaltı olarak bilinen mahalle, isminı da o zamanlardan alır. O dönemlerde tamamen yeşillik olan bölgenin ismina kaynaklık eden ise İtalyan Giovanni Battista Pancaldi. “19. Asır Levanten Mahalleyi: Pangaltı” kitabının yazarı Rinaldo Marmara ’nın aktardığına göre, 19. asırda İtalya ’da ailesini vazgeçerek Osmanlı ’ya çalışmaya gelen Giovanni Battista Pancaldi, Taksim ’in ilerisindeki bölgede avcıların ve kıra gelenlerin mola verdiği bir yeri işletiyordu.

Bu bölgeye gelenler kendi aralarında “Pancaldi ’ye gidiyoruz” diyorlardı. Zamanla bu kullanım Türkçe ’ye uyduruldu ve mahalleyin ismi Pangaltı olarak kayıtlara geçti.

O dönemin Şişli ’sinin sakinleri genellikle Levantenler, Ermeniler, Rumlar ve Museviler ’dir. Bölgeye yerleşen gayrimüslimler kendi kültürlerini ve sosyal yaşamlarını da getirirler. Böylece sosyal yapılar da gelişmeye başlar. Artigiana Düşkünler Konutu, Saint Esprit Kilisesi, Pangaltı Hamamı, Pangaltı Ermeni Lisesi, aya Dimitri Kilisesi, Mıhitaryan Lisesi, High Pastanesi gibi sosyal yaşamın getirdiği müesseseler en bilinenleridir.

TEŞVİKİYE, MECİDİYEKÖY VE OSMANBEY KURULUYOR

Osmanlı ’nın son dönemindeki önemli siyasi süreçlerin ve dönüşümlerin ilçeye bire bir yansıdığını görebiliriz. Padişah Abdülmecit ’in 1839-1861 Tanzimat Fermanı ’nda yabancılara özel mal edinme hakkının verilmesi bugün “Teşvikiye” ismiyle anılan mahalleyin de temellerini atar. Mahallede Abdülmecit ’in burada bir mesken oluşturma amacını dile getirdiği aynı stilde yapılmış iki taş bulunur ve üzerlerinde “Eser-i Avatıf-ı Mecidiye Mahalle-i Cedide-i Teşvikiye Abdülmecid ’in karşılıksız iyilikseverliğinin eseri olan yeni Teşvikiye Semti” ibaresi yer alır.

Bu taşlardan biri Teşvikiye Sokağı üzerinde daha önceki Nişantaşı Karakolu ’nun yanında, öbürü ise Rumeli Sokağı ile Valikonağı Sokağı ’nin kesiştiği kavşakta bulunuyor. 1883 nüfus sayımında bir mahalle olarak fotoğrafan patent edildi.

Nişantaşı

Nişantaşı

İlçenin gelişim dinamiğinde bir başka önemli adım ise Padişah Abdülmecit ’in imparatorluğun sınır bölgelerinde yurtlarını kaybederek İstanbul ’a sığınan göçmenleri yani göçmenleri iskân etmek üzere, bugünkü Şişli ’nin kuzeydoğusundaki arpa tarlaları ve dutlukların olduğu alanlara yerleştirilir. Bu bölgeye insanların dut yemeye geldiği tarih kitaplarında yer alan bir bilgi. Bu mesken bölgesi de padişahın ismina atıfla “Mecidiyeköy” olarak adlandırılır.

Nüfusun çoğalmasıyla muhtelif kamu binalarının yapılması da süratlenmış, 1862 ’de Mekteb-i Harbiye, 1895 ’te Darülaceze, 1898 ’de Etfal Hastanesi gibi kamusal nitelikli yapılar hizmete girmiştir. İsviçreli Bomonti kardeşler 1890 yılında Feriköy ’de bir bira fabrikası kurarlar.

Kuruluşlarıni 1902 yılında daha önceki ismiyle Bomonti Bira Fabrikası ’nın bulunduğu yere naklederler. Bomonti mahalleyi de isminı buradan alır. Matbaa-i Osmaniye ’yi kuran Osman Bey de Harbiye ile Şişli arasında bir arazi satın alarak bu arazide bir konak yaptırmıştır. Osmanbey mahalleyinin ismi de bu konaktan gelir.

Tanzimat ’la beraber, Osmanlı İmparatorluğu ’nda eğitim-öğretim ve sağlık alanlarındaki düzenlemeler sürat kazandı. Harbiye, Maçka ’daki Mekteb-i Hayriye ve daha sonra mektebe dönüştürülecek olan Florance Nightingale önemli müesseseler olurken, Şişli ’de eğitim-öğretim ve sağlık kuruluşları hakikat olarak azınlıklarca inşa edildi.

Fransız Lape ve Pasteur Hastaneleri, Notre Dame de Sion ve Saint Michel Mektepleri, Ermeni Surp Lusavorçiyan, Mihitaryan ve Nor Tıbrota mektepleri, Surp Agop Hastanesi, Surp Vartanas Kilisesi, Bulgar Hastanesi bu dönemin önemli kuruluşlarıdır.

ŞİŞLİ MODERN HAYATIN GÖZDESİ OLMAYA BAŞLIYOR

Şişli ’nin gelişmesinde erişim, elektrik, havagazı gibi “modern hayat konforlarının” erkenden yayılmasının rolü büyük… Yerleşmenin Şişli ’ye doğru uzanması 1881 ’den itibaren atlı tramvayın Taksim ’den Pangaltı ’ya ve azıcık daha ileriye, bugünkü Şişli ’nin ortalarına doğru gelmesiyle süratlendı ve 1913 ’te elektrikli tramvay işlemeye başladı. Şişli, Beyoğlu ’ndan sonra İstanbul ’un elektrik ve havagazı almaya başlayan ikinci mahalleyi oldu. Bir anlamda Şişli “lüks ve modern hayat” özleminin simgesi haline gelmeye başladı.

20. asrın başlarında, Şişli ’nin özellikle Teşvikiye ve Nişantaşı mahalleleri, epilepsiye mensup şahısların ve yöneticilerin konaklarının yer aldığı deyim yerindeyse İstanbul ’un en gözde mahalleyi haline geldi. Bunun birkaç nedeni var: Epilepsiyin önce Dolmabahçe ’ye sonra da Yıldız ’a taşınması hanedan mensuplarını ve yüksek devlet görevlilerini Nişantaşı ’na çekti.

Değişik yandan Batılılaşma yolundaki İstanbul ’da Pera ’ya yakın olmak, oradaki hayat stilina karışmak isteyen ekonomik olarak üst katman İstanbullu Nişantaşı ve Teşvikiye ’yi seçim etmeye başladı. 1860-70 ’li senelerden itibaren Nişantaşı bir konaklar ve saraylar mahalleyi olarak gelişti, 1910 ’lardan başlayarak buna apartmanlar eklendi. Bugün ilçeye tarihi karakterini veren sokaklardan Halaskargazi Sokağı boyunca konutların, konakların sıklaşması ve ilk apartmanların belirmesi de 1910-1920 döneminde gerçekleşti.

Şişli’nin günümüzde merkezi sayılabilecek Şişli Camii 1949’da açılmıştır.

Şişli ’nin günümüzde merkezi sayılabilecek Şişli Camii 1949 ’da açılmıştır.

CUMHURİYET DÖNEMİNDE DE GELİŞİM SÜRATLE DEVAM ETTİ

İlçede Osmanlı İmparatorluğu ’ndan Cumhuriyet dönemine geçişi simgeleyen kuşkusuz en önemli hadise, Mustafa Kemal ’in Samsun ’a doğru yola çıkmadan önce, bugün Atatürk Müzesi olarak korunan binada kalmış olmasıdır. Bugün Şişli ’nin bir hayli semti 19 Mayıs, Cumhuriyet, İnönü, Halide Edip Adıvar gibi o dönemi hatırlatan adlarla anılıyor.

Şişli ’nin gelişimi Cumhuriyet ’in başlarında da kesintisiz devam etti. Halaskargazi Sokağı ’ne paralel giden Ağabeyde-i Hürriyet Sokağı ’nin batısında Bomonti Bira Fabrikası ve bahçesinin bulunduğu sırtlara doğru, mahalleyin 1920 ’ler sonrasında süratle yapılaşan kesimleri yer alıyor. 1930 ila 1940 ’lı seneler arasında başta Halaskargazi olmak üzere mahalleyin ana sokaklarınin iki yanında, çoğu günümüze kadar gelen, döneminin en lüks apartmanları bitişik nizamda heyetti.

Böyle bir mesken stili Ağabeyde-i Hürriyet Sokağı ’nin batısında kalan ve en ünlüleri Hanımefendi Caddeyi, Perihan Caddeyi, Sıracevizler Sokağı olan yerlerde de büyük bir süratle gelişti. 1933 yılında Cemil Reşit Rey tarafından bestelenen, Ekrem Reşit Rey ’in oyun yazarlığını yaptığı Lüküs Hayat Opereti, zengin ve modern yaşam özlemini dile getirirken, “Şişli ’de bir apartıman, yoksa şayet halin yaman, nikel kübik mobilyalar, duvarda yağlı boyalar” dörtlükleri dönemin bu gelişmesini yansıtır.

Cumhuriyet döneminde tasarlanan Moltke Planı ise Şişli ’yi etkileyen ve ilçeye Batı ölçülerine göre gelişme doğrultusunu veren ilk plandır. Fransa ’dan gelen Agache, Lambert, Prost ve Almanya ’dan gelen Elgötz, Batı ölçülerinde kente yenilik getiren mimar ve plancılardır. Bunlardan özellikle Prost ’un hazırladığı planlar İstanbul ’a olduğu kadar Şişli ilçesine de önemli özellikler kazandırdı. Prost planına uygun olarak geometrik dokulu yollar, ağaçlandırılmış bulvarlarla bitişik düzen yüksek yapılar ve Harbiye, Osmanbey, Nişantaşı ile Maçka ’daki düzenlemeler bu dönemde gerçekleştirildi.

1950 ’LERDE METAMORFOZ BAŞLIYOR

1950 ’ler yoğun göçün yaşandığı bir dönem oldu ve bu gelişmeler şüphesiz Şişli ’nin değişimine de damgasını vurdu. 1950 ’de Prost ’un danışmanlığında toplanan İmar Müşavirliği Kurulu ’nin hazırladığı “Sanayi Planı”, Kağıthane, Bomonti ve Dolapdere mahallelerinde örgütlü sanayi alanları planlanarak, yeni mesken ünitelerinin doğmasına neden oldu. Buna paralel olarak düzensiz göçün çoğalması, ilçenin kuzeyinde Çağlayan ve Gültepe gibi gecekondu mahallelerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Kağıthane ’nin nüfusu da bu dönemde süratle çoğalmaya başladı. Bu sırada Beyoğlu ilçesine bağlı bir bucak olarak yönetilen Şişli, 1954 ’te 6324 rakamlı Yasa ile ilçe statüsü kazandı.

1950-1960'lar da Şişli Halaskargazi Caddesi ve Atatürk Evi

1950-1960 ’lar da Şişli Halaskargazi Sokağı ve Atatürk Konutu

1960 ’tan sonra yeni mesken üniteleri, konutlar ve fabrikalar inşa edildi. Emekli subaylar ve gazeteciler için yapılan sitelerle beraber Esentepe ve Gayrettepe mahalleleri ortaya çıktı. Mecidiyeköy ’deki bahçeli konutların yerini apartmanlar almaya başladı. 1970 ’lere gelindiğinde nüfus 100 bini aşmıştı. Yine yoğun göç hareketleri sonucunda ilçenin kuzeyinde Hürriyet, Örnektepe ve Çeliktepe isimleriyle yeni meskenler belirmeye başladı. Yoğun bir sanayi merkezi haline gelen Kâğıthane ’de ise 1963 ’te belediye teşkilatı heyetti 1981 ’de lağvedilerek İstanbul Belediyesi ’ne bağlı şube müdürlüğüne dönüştürüldü.

Şişli 1970 ’lerde alışverişin merkezi olmaya başladı. Modanın merkezi Beyoğlu ’ndan Şişli ’ye kaymaya başlarken yeni ilçede yeni alışveriş merkezleri, mağazalar açıldı. Halaskargazi, Rumeli ve Valikonağı sokakları 1980 ’lerde İstanbul ’un ve belki de Türkiye ’nin en gözde alışveriş bölgeleri haline geldi. Bu gelişim daha sonra Mecidiyeköy, Gayrettepe ve Esentepe ’yi de içine aldı. Büyükdere ve Yıldız Posta sokakları kenarında daha öncekinden ikametgâh olarak kullanılan apartman daireleri, giderek işyerlerine dönüştü.

ŞİŞLİ BELEDİYESİ KURULUYOR

Şişli ilçesindeki gelişmeler 1980 ’li senelerde de devam etti. 1984 yılına kadar İstanbul Belediyesi ’ne bağlı şube olarak yönetilen Şişli, 1984 ’te megakent ve ilçe belediyeleri için çıkartılan Yerel Yönetimler Kanunu çerçevesinde yeniden yapılanarak belediye statüsünü aldı. Ayazağa ve Kağıthane de köy statüsünden çıktı. 1987 yılında Kağıthane ilçesi kurularak, Şişli ’den parçaladı.

1980 ’lerin ortalarında yarım milyonu aşan Şişli nüfusu, Kağıthane ’nin ilçe yapılarak Şişli ’den ufalamasıyla yarı yarıya düştü. 1990 ’lar ve 2000 ’lerde Büyükdere Sokağı üzerine yapılan yüksek katlı rezidans ve işyeri emelli olarak inşa edilen binalarla, Şişli yeni bir metamorfoz süreci içine girdi. 12 Kasım 2012 tarihinde çıkartılan 6360 rakamlı Yasa ile Şişli ’nin coğrafi büyüklüğünün üçte ikisini oluşturan Ayazağa, Maslak ve Huzur semtleri Şişli ’den alınarak Sarıyer ilçesine bağlandı.

Bugün Şişli, doğusunda Beşiktaş, kuzeyinde Sarıyer, batısında Eyüp ve Kağıthane, güneyin de ise Beyoğlu ilçeleriyle çevrili. 25 semti bulunun ve gece nüfusu 280 bin civarında olan Şişli ’nin gündüz nüfusu 4 – 5 milyonu buluyor.

DİP NOT:

¹… Hristo Hrisantos Tatavla ’nın en ünlü isimlerinden biri. Türkiye ’nin ilk seri katili diye yazar kayıtlar. 13 ’ü polis, 21 bireyi öldürmüştür. Dolapdere Karakolu Komiser Muavini Muharrem Alkor tarafından 1920 yılında öldürülmüştür. Alkor daha sonra ‘Hrisantos ’u ben öldürdüm ’ adlı bir kitap yazar.”

Şişli Orospu Hizmetleri: En Güvenilir Siteler

İstanbul ’un en merkezi mahallelerinden biri olan Şişli, güzel ve seksi Orospu bayanlarıyla da popüler bir bölgedir. Ancak, güvenilir ve kaliteli bir Orospu hizmeti bulmak her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle, Şişli Orospu hizmetlerinde en güvenilir siteleri sizler için derledik.

İstanbul Orospu: İstanbul Orospu, Şişli başta olmak üzere İstanbul ’un bir hayli mahalleyinde hizmet veren bir Orospu sitesidir. Site, güvenilir ve kaliteli hizmetiyle alıcıların beklentilerini karşılamaktadır. Ayrıca, siteye aza olan Orospu bayanların profilleri ayrıntılı bir biçimde incelenebilir. Orospu İstanbul: Orospu İstanbul, Şişli Orospu kızlarının yanı gizeme İstanbul ’un değişik mahallelerinde de hizmet veren bir site. Site, alıcılarıne gizlilik ve güvenilirlik konularında önemli bir hizmet sunuyor. Ayrıca, siteye aza olan Orospu bayanların resimleri ve bağlantı bilgileri de mevcut. İstanbul Orospu Bayan: İstanbul Orospu Bayan, Şişli Orospularıyla beraber İstanbul ’un değişik mahallelerindeki Orospu bayanları da alıcılarıne sunmaktadır. Site, alıcılarıne kaliteli ve güvenilir bir hizmet sunarken, aynı zamanda Orospu bayanların profillerini ayrıntılı bir biçimde incelemeye imkan tanır.

Bu siteler, Şişli Orospu hizmetleri konusunda güvenilir ve kaliteli hizmet sunmaktadır. Bu nedenle, Orospu hizmeti almak isteyenlerin bu siteleri seçim etmeleri önerilir.

Şişli Orospu bayanlar, bir hayli farklı hizmet sunmaktadırlar. Bu hizmetler arasında masaj, striptiz, oral seks, anal seks gibi farklı seçenekler bulunmaktadır. Ancak, her Orospu kızın hizmetleri farklı olabilir. Bu nedenle, hizmet almadan önce ayrıntılı bir biçimde konuşmanızda fayda vardır.

Orospu Bayan Yaş Boy Kilo Hizmetleri Elif 23 170 60 Masaj, Oral Seks, Striptiz Deniz 25 175 65 Anal Seks, Grup Seks İpek 22 165 55 Ön Sevişme, Cimcif

Yukarıyadaki tabloda, Şişli Orospu bayanların bazı özellikleri yer almaktadır. Ancak, bu özellikler her Orospu kız için aynı olmayabilir. Bu nedenle, hizmet almadan önce ayrıntılı bir biçimde konuşmanızda fayda vardır.

Sonuç olarak, Şişli Orospu bayanlar, kaliteli hizmetleri ve uygun fiyatlarını dikkat toplamaktadırlar. Ancak, her Orospu kızın hizmetleri farklı olabileceğinden, hizmet almadan önce ayrıntılı bir biçimde konuşmanızda fayda vardır. Şişli Orospu kızlar, gece hayatınızı renklendirecek ve unutulmaz anlar yaşamanızı sağlayacaktır.

10,62 km2 ’lik yüzölçümüne sahip Şişli ilçesi,

Ayrıntılı Bilgi : 19 Mayıs Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Ayazağa Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Bozkurt Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Cumhuriyet Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Duatepe Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Ergenekon Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Esentepe Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Eskişehir Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Fulya Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Feriköy Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Gülbahar Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Halaskargazi Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Halide Edip Adıvar Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Halil Rıfat Paşa Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Harbiye Semti,

Ayrıntılı Bilgi : İnönü Semti,

Ayrıntılı Bilgi : İzzetpaşa Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Kaptanpaşa Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Kuştepe Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Maslak Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Mahmut Şevket Paşa Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Mecidiyeköy Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Meşrutiyet Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Paşa Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Teşvikiye Semti,

Ayrıntılı Bilgi : Yayla Semti,

Yayla olmak üzere toplamda 25 semtten oluşmaktadır.

Tarihsel ve önemli yerler

II. Abdülhamid Çeşmesi
Ağabeyde-i Hürriyet
Ali Sami Yen Stadyumu
Anthill Residence
Askerî Müze
Astoria AVM
Atatürk Müzesi
Bomonti Bira Fabrikası
Cemal Reşit Rey Konser Salonu
Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu
Cevahir Alışveriş Merkezi
Darülaceze
Feriköy Kabirliği
Gökkafes
Harbiye Orduevi
Ihlamur Kasrı
İstanbul Çağlayan Adalet Epilepsiyi
İstanbul Hilton Oteli
İstanbul Kongre Merkezi
İstanbul Radyoevi
Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Epilepsiyi
Kanyon AVM
Maçka Demokrasi Parkı
Maçka Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi
Maçka Palas
Maçka Silahhanesi
Metrocity
Nurol Tower
ÖzdilekPark İstanbul
Perpa
QNB Finansbank Soyak Kristal Kule
Raif Paşa Konağı Şişli Kaymakamlığı daha önceki binası
Şişli Ermeni Kabirliği
Saint Esprit Kilisesi
Şişli Camii
Şişli Etfal Hastanesi
Şişli Plaza
Taşkışla
Tekfen Tower
Teşvikiye Karakolu
Torun Tower
Trump Towers
Teşvikiye Camii
Vedat Tek Konutu
Zincirlikuyu Kabirliği

Yönetimsel

1954 ’e kadar Beyoğlu İlçesi ’ne bağlı bir bucak olarak yönetilen Şişli yöresi, bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle ilçe yapıldı. Bu düzenlemeye göre Ayazağa ve Kâğıthane, Şişli İlçesi ’nin Merkez Bucağı ’na bağlı birer köydü. Kâğıthane ’de 1963 yılında heyeten belediye teşkilatı, 12 Eylül Darbesi ’nden sonra 1981 ’de lağvedildi. 1984 ’e kadar, İstanbul Belediyesi ’ne bağlı şube olarak şube müdürlerince yönetilen Şişli, 1984 ’te Megakent ve İlçe Belediyeleri için çıkartılan “Yerel Yönetimler Kanunu” çerçevesinde yeniden yapılanarak mevcut statüsünü almıştır. 1980 ’lerde ilçe sınırları içindeki tüm mesken yerleri kentsel alana katıldı. Böylece Ayazağa ve Kâğıthane köy statüsünden çıktı. Göç nedeniyle nüfusu süratle artan Kâğıthane yöresi, 1987 ’de yapılan yönetimsel bir düzenlemeyle ilçe oldu.

2012 yılında yapılan yönetimsel düzenlemeyle ilçenin kuzey öbeğini oluşturan Ayazağa, Maslak ve Huzur semtleri Sarıyer ilçesine bağlandı.

Ekonomi

Şişli ilçesi süratle metamorfoz içinde 21. asır İstanbul ’unun hatta Türkiye ekonomisinin iş ve finans merkezi olma durumundadır. Şişli İlçesi ’nde yaşayanların İstanbul ’un farklı kesimlerinde çalıştıkları düşünülse de, Şişli katma değer açısından İstanbul şehri içinde yüksek hisseye sahiptir. Ticaret ve hizmet sektöründe çalışanlar ağırlıklı bir hisseye sahiptir. İmalata dönük kuruluşların şehir merkezinden uzaklaştırılmalarıyla bu sektörde çalışan işgücünün hisseyi giderek düşmektedir. Osmanbey, 1970 ’lerden beri binlerce kocamanlı minikli firmanın oluşturduğu bir tekstil ve hazırgiyim merkezidir. Büyük bir kısmı kendi markasıyla imal yapan 4 bini aşkın işletmeyi barındıran Osmanbey ’den 50 ’den fazla ülkeye de ihracat gerçekleştirilmektedir.[12]

Şişli-Mecidiyeköy-Esentepe-Levent-Maslak aksında uzanan Büyükdere Sokağı üzerinde ve çevresindeki bölge Türk finans sektörünün kalbi durumuna gelmiştir.

Halil Rıfat Paşa semtinde bulunan Perpa Ticaret Merkezi, Perşembe Pazarı Karaköy ’deki Perşembe Pazarı esnafını tek çatı altına toplayarak sektörel enerjiyi ve ekonomik potansiyeli tek merkezde birleştirmek emeliyle 1986 ’da kurulmuş çok ortaklı bir kooperatiftir. 1988 yılında inşaatı tamamlanan Perpa geçen zaman zarfında farklı sektörlerden bir hayli firmanın bir araya gelmesiyle bir ticaret merkezi haline gelmiştir. 69 bin metrekare ile dünyanın en büyük monoblok gövdelerinden birine sahiptir.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından demografi, istihdam ve sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, finans, rekabetçilik, yenilikçilik ve yaşam kalitesi boyutlarında toplam 56 değişken kullanılarak hazırlanan SEGE-2022 Araştırması ’nda Birinci kademe gelişmiş ilçeler arasında birinci sırayı almıştır.

Erişim

Ana madde: Şişli ’den geçen erişim hatları

Mecidiyeköy metrobüs durağı üstgeçidinden metrobüs hattının görünümü
İstanbul ’un iki yakasını birbirine bağlayan köprülerden 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ’nün bağlantı yolu olan O-1 Otobanı İstanbul 1. Etraf Yolu, Zincirlikuyu-Mecidiyeköy-Çağlayan güzergahını izledikten sonra Kâğıthane İlçesi ’ne girer. Şişli Camii ’nden başlayıp Sariyer İlçesi ’ne kadar uzanan Büyükdere Sokağı Mecidiyeköy ’de O-1 Otobanı, Levent ’te de, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ’nün bağlantı yolu olan O-2 Otobanıyla kesişir. Piyalepaşa Bulvarı ile Halaskargazi Sokağı değişik önemli erişim dingilleridir.

Dolmabahçe ’de Vodafone Park ’ın kuzeyinden başlayarak Taksim, Kurtuluş ve Feriköy mahallelerinin altından geçerek Şişli ilçesinin Bomonti mahalleyinde son bulan Bomonti-Dolmabahçe Tüneli takribî 2,4 kilometre uzunluğundadır. Tünel, 2+2 şeritli, 500-600 metre uzunluğundaki bir bağlantı yoluyla Beyoğlu ’nun Piyalepaşa mahalleyine bağlanmaktadır. Burada, projenin ilk ayağı olan Piyalepaşa-Kâğıthane Tüneli ’yle birleşmektedir.

M2 Yenikapı – Hacıosman metro hattının Osmanbey ile Levent arasındaki istasyonları, M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattının Mecidiyeköy istasyonu, Metrobüs hattının Zincirlikuyu, Mecidiyeköy, Çağlayan ve Okmeydanı Hastane istasyonları ilçe sınırları içindedir.

İstanbul ’daki ilk teleferik hattı olan Maçka – Taşkışla teleferik hattı Dolmabahçe Vadisini boydan boya geçer.

İçindekiler

0.0.1 ŞİŞLİ ’NİN İLK SAKİNLERİ GAYRİMÜSLİMLER0.0.2 TEŞVİKİYE, MECİDİYEKÖY VE OSMANBEY KURULUYOR0.1 ŞİŞLİ MODERN HAYATIN GÖZDESİ OLMAYA BAŞLIYOR0.1.1 CUMHURİYET DÖNEMİNDE DE GELİŞİM SÜRATLE DEVAM ETTİ0.2 1950 ’LERDE METAMORFOZ BAŞLIYOR0.3 ŞİŞLİ BELEDİYESİ KURULUYOR1 Şişli Orospu Hizmetleri: En Güvenilir Siteler2 Tarihsel ve önemli yerler2.0.1 İdari2.0.2 Ekonomi3 Erişim